Grappige feiten


Het gebruik van toiletpapier

44 % van de Amerikanen veegt van voor naar achter, terwijl 75% van de Nederlanders dit doet. Het is de aanbevolen manier om besmetting te vermijden.

60 % van de Amerikanen kijkt naar het papier na het vegen. Urine en stoelgang werden traditioneel gebruikte om de gezondheid van de persoon te meten en mogelijke ziekten op te sporen. Ook vandaag blijft het onderzoeken van urine en stoelgang een belangrijk aspect in het medisch onderzoek.

Je gelooft het misschien niet maar het moderne toiletpapier is pas in de 19de eeuw uitgevonden. Toch gebruikt niet iedereen toiletpapier en bedienen we ons ook van andere ‘hulpmiddelen’ bij hoge nood. 50 % van de Amerikanen heeft wel eens met bladeren geveegd, 8 % heeft wel eens met een hand geveegd en 2 % gebruikte ooit geld om te vegen. Toiletpapier is niet in elke cultuur ingeburgerd. In het Midden-Oosten is de linkerhand nog steeds van dienst. Doorheen de geschiedenis zien we vele gebruiken en oplossingen. Romeinen gebruikten een spons met stok terwijl Grieken het hielden bij steentjes, ook wel kontkrabbers genoemd. Chinezen gebruikten dan weer houten spatels en de Franse koning Hendrik IV had eenvoudig een kamerknecht in dienst die de klus moest klaren.

Gemiddeld gebruikt de Nederlander 8,5 velletjes per keer. Een ruwe schatting van het dagelijkse gebruik van wc-papier komt daarmee op 22.000 km, oftewel een dagelijkse verkoop van 160.000 pakken wc-papier met elk 4 rollen. Kimberly Clark berekende dat een toiletrol ongeveer 5 dagen meegaat in een gemiddeld gezin.

Doorgaans zit je ongeveer 50 minuten per week op het toilet ofwel 43 uur per jaar. 65 % van de Nederlanders doet langer dan 4 minuten over een grote boodschap. 6,5 % heeft de klus binnen een minuut geklaard.