Tips & adviezen


Drinken

Hoeveelheid?

Het lichaam bestaat voor 2/3de uit water. Daarom is het belangrijk elke dag voldoende water te drinken. Kleuters drinken amper een glas water per dag, terwijl het aanbevolen is om 4 glazen water te drinken. Water drinken moet een kind leren… en liefst zo jong mogelijk.

Kleuters: 4 glazen water en 3 glazen melk (glazen van 150 ml)
Vanaf 6 jaar: 5 glazen water en 3 glazen melk (glazen van 200 ml)


Wat?

Water zonder bubbels is de beste keuze: gezond en lekker. Zoete drankjes (chocomelk, frisdrank, fruitsap, drinkyoghurt …) zijn lekker, maar bewaar ze voor speciale gelegenheden. Ze maken immers dik, zorgen voor gaatjes in de tanden en veroorzaken gezondheidsproblemen. Drank met bubbels prikkelt de blaas en maakt het plassen moeilijker.

Wanneer?

Laat uw kind bij voorkeur niet te veel voor en tijdens de maaltijd drinken: dat remt de eetlust. Verspreid de drinkmomenten over de dag. Spoor uw kind geregeld aan om te drinken. Het dorstgevoel van kinderen is immers nog niet volledig ontwikkeld.

Tip

Leidingwater wordt sterk gecontroleerd. Een goede kwaliteit voor een lage prijs! Let op, sommige mineraalwaters zijn geschikt voor een specifiek dieet.Plassen

Van al dat drinken … moeten we plassen. Het potje en het toilet kunnen voor de nodige stress zorgen. Het is belangrijk om kinderen op een correcte en ontspannen manier te leren plassen.

Hoe?

Zowel voor meisjes als voor jongens wordt aangeraden zittend te plassen? Bij het rechtstaand plassen wordt de blaas niet volledig geleegd en verhoogd het risico op urineweginfecties.

Ontspannen plassen is de boodschap. De correcte zithouding is hierbij belangrijk: voeten zijn ondersteund en het kind zit op de bril. De zweeftechnieken van vele dames om de ‘onhygiënische’ bril niet te raken, zijn uitgesloten. Ook persen of drukken heeft geen zin, integendeel ook hier loop je het risico dat de blaas niet volledig geleegd is.

Neem of geef de tijd om te plassen. Vaak start een foute houding bij een geforceerde droogtraining.
Plassen op commando is niet bevorderlijk voor een goede ontwikkeling van de blaas. De beste manier om kinderen correct te leren plassen is het tempo en de behoeften van het kind te volgen. Kinderen worden tussen 2 en 5 jaar zindelijk maar de blaas is pas ‘volgroeit’ op 12 jaar. Daarom wordt aanbevolen om kinderen te stimuleren naar het toilet te gaan als ze aandrang voelen en de plas niet op te houden.    

Wc-papier volstaat voor een goede hygiëne. Het gebruik van vochtige doekjes wordt ontraden daar deze schadelijk kunnen zijn voor de huid. Toiletten zijn soms als een heus paleis ingericht. Dit vergroot de drempel voor kinderen om gebruik te maken van andere toiletten.

 


Wanneer spreken we over een plasprobleem?


De onderstaande kenmerken kunnen mogelijke alarmsignalen zijn. Hebt u nog vragen of maakt u zich ongerust? Vraag advies bij uw huisarts.

- Uw kind moet zich plots haasten naar het toilet en is vaak te laat.
- Uw kind moet vaak na enkele seconden opnieuw naar het toilet.
- Uw kind heeft last van een urinewegeninfectie of klaagt geregeld over buikpijn.
- De urine heeft een slecht ruikende geur.
- Uw kind heeft last van genitale jeuk of irritatie.
- Uw kind begint na een periode van zindelijkheid opnieuw in bed te plassen.
- Uw kind houdt de plas op en weigert op school naar het toilet te gaan.
- Uw kind zit vaak te ‘wiebelen’ op de stoel.